Thursday, June 6, 2024

Cernătescu Cătălin, Irmoasele calofonice. Catalog analitic, exighisire, transcriere și românire / Cernătescu Cătălin, Calophonic Hirmologian. Analytical catalog, exigisis, transcription in european notaion












PDF 

Από τον Πρόλογο του βιβλίου
Ο παρών τόμος αντιπροσωπεύει τη συνέχεια της έρευνας που παρουσιάζεται στη διδακτορική μου διατριβή, «Η μουσική παράδοση» των Καλοφωνικών Ειρμών της «ρουμανικής» γλώσσας μεταξύ του 18ου και 21ου αιώνα, που εκδόθηκε το 2021 από τον Εκδοτικό Οίκο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Μουσικής στο Βουκουρέστι. ... Ο Nicolae Gheorghiţă ερεύνησε πάνω από 2000 ψαλτικά μουσικά χειρόγραφα, εντοπίζοντας πρωτότυπες δημιουργίες, άγνωστες στο ευρύ κοινό. Οι ουσιαστικές ανακαλύψεις, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, ήταν αυτές που συνέγραψαν το περιεχόμενο του τόμου, αποκαλύπτοντας τρεις διακριτές ενότητες. Έτσι, το έργο επινοήθηκε ως ένα σύνθετο εργαλείο εργασίας για ερευνητές του χώρου, είτε Βυζαντινολόγους είτε Παλαιογράφους, που περιείχε έναν αναλυτικό κατάλογο ρουμανόφωνων καλοφωνικών ειρμών από διάφορες βιβλιοθήκες της χώρας και από το Άγιο Όρος, μια προκαταρκτική απογραφή των τύπων του καλοφωνικού είδος, οι αναλυτικές μεταγραφές σε ψαλτική σημειογραφία (exigihisiri) και σε ευρωπαϊκή σημειογραφίας. Στο πρώτο μέρος του τόμου, δίνεται στον αναγνώστη ένας κατάλογος με τους καλοφωνικούς ειρμούς που βρέθηκαν στα ψαλτικά χειρόγραφα από τις σχεδόν είκοσι βιβλιοθήκες που ερευνήθηκαν στο έργο. ... Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει, χωρίς να εξαντλεί το θέμα, αντιστοιχίες τύπων από την παλιά και τη νέα βυζαντινή μουσική σημειογραφία. Από τα χειρόγραφα συλλέχθηκαν σχεδόν 420 θέσεις (τύποι) στην παλιά σημειογραφία, στα οποία αντιστοιχούν περίπου 1150 μουσικοί τύποι στη σημειογραφία του Χρυσάνθου. 
Η μελέτη συνοδεύεται από CD, τα κομμάτια του οποίου ακούγονται είτε σαρώνοντας τον κωδικό QR στο οπισθόφυλλο του έργου, είτε μπαίνοντας στο κανάλι YouTube του Συλλόγου REVIVART.

No comments:

Post a Comment